Saturday, September 18, 2010

Ce face Marea Britanie cu drepturile unui părinte basarabean ?

Marea Britanie face caz doar de drepturile "omului", nu şi de cele ale părintelui ieromonah Savatie...

by Dr Dan Waniek, MD
All Rights Reserved


Copyright © 2010


Părintele Savatie trebuia să vină la Londra ca să vorbească românilor la Institutul Cultural Român de acolo. Dar ambasada britanică din Basarabia îi face mizerii cu viza. De zece zile încoace, ambasadei majestăţii ei regale, reaua voinţă nu-i mai tace. Umilă decădere pentru locul pe unde a scris odinioară bardul pe care îl iubea atâta Eminescu !

Iată ce îndrăznesc să amintesc cu această nouă ocazie, în mod public, ambasadorului britanic :

Excelenţă, poate nu sunteţi informat despre istoria ţărilor în care reprezentaţi majestatea defunctului imperiu britanic.

Mi-aduc aminte, din păcate, eu nevrednicul rob Dan, de prea multe lucruri :

Britanicii au fost de partea turcilor pe când turcii îi căsăpeau pe creştini. Credinciosului vornic Ianache, Sfinţilor Martiri Brâncoveni, celor patru fii, Constantin, Radu, Ştefan, Matei, şi Sfântului Voevod Constantin Brâncoveanu li s-a tăiat capul, cu ambasadorul britanic de faţă, la loc de onoare, ca pentru un spectacol de soi.

Lev Davidovici Bronştain-Troţki, un postulant de vize deportat, apoi arestat, a avut totuşi liberă tecere prin Marea Britanie, venind din mahalaua New Yorkului cu un pumn de rivuluţioneri, arme, şi bani, în drum spre Sankt Petersburg... Iar acest Bronştain-Troţki zicea despre adversarii lui creştini : "Noi chiar dacă trebuie să-i omorâm, tot trebuie să le respectăm demnitatea"...

Britanicii l-au ţinut în aeroport, în frig, dezbrăcat la piele, pe Mircea Eliade, pe când acesta era diplomat al Regatului Român.

De ce ? Poate ne răspundeţi la obiect, fapt după fapt. Cu bardul ca model :


This above all: to thine own self be true,
And it must follow, as the night the day,
Thou canst not then be false to any man.


Eu trag nădejde ca memoria fostului imperiu pe care îl reprezentaţi în Basarabia să nu vă împingă la încă o vânzare a dreptului românilor la mezat. Aşteptând cu interes o reparaţie capitală, iar nu încă o capitaţie...

Most humbly do I take my leave, my lord.

Duminica, 19 Septembrie : Pătimirea Sfinţilor Mucenici Trofim, Savatie şi Dorimedont († 276) Pătimirea Sfîntului Zosima Pustnicul.
.